Als Begeleider / Verzorgende IG bij Siza:
Naast je vaste taken worden er extra taken verdeeld in het team, zoals: het bestellen van bijvoorbeeld voedingsmiddelen of incontinentiematerialen, het in de gaten houden van ARBO-omstandigheden op de woning en het inboeken van bonnen t.b.v. de financiën. Daarnaast verricht je huishoudelijk werkzaamheden, zoals een was draaien, bed opmaken, stofzuigen en koken.
Wat neem je mee?
Voor de functie Begeleider / Verzorgende IG heb je een afgeronde opleiding in de zorg en welzijn op minimaal MBO 3 niveau, zoals MZ of VIG. Een opleiding MBO niveau 4, zoals MZ of SPW, mag ook. Daarnaast ben je bereid om voorbehouden handelingen te leren en uit te voeren, zoals medicijnen delen, insuline toedienen of wondverzorging verlenen.
Afhankelijk van de doelgroep waarvoor je werkt vul je je rol anders in. Bij mensen met een Ernstig Verstandelijke Beperking ligt de focus voor jou als Begeleider / Verzorgende IG op het doorgronden van de kleine signalen die een cliënt laat zien. Terwijl je als Begeleider / Verzorgende IG op een NAH-trainingshuis veel meer te maken krijgt met het aanleren van vaardigheden en revalidatie.
Afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt zijn er diverse methodieken die toegepast worden, zoals LACCS, Heijkoop en Samen Houvast.
Meer weten over de doelgroepen? Neem een kijkje op de volgende pagina's:
Locaties
Naast de doelgroep heeft de aard van de locatie ook invloed op de uitvoering van je werk. Siza heeft woon- en dagbestedingslocaties in wijken waar er volop interactie met de buurt is. Siza heeft ook terreinen waar veel eigen faciliteiten zijn zoals dagbesteding in het groen, zwembad, sportcomplex, boerderij etc.
De begeleiders putten uit hun ervaringen en komen zelf met oplossingen. Zo ook het team van Sjoerd die een cliënt had die de trap niet op durfde.
Siza vindt het belangrijk dat alle collega's over actuele kennis en vaardigheden beschikken om samen professionele zorg te kunnen leveren.
Nieuwe collega's worden daarom, afhankelijk van de locatie waar ze werken, direct bij aanstelling getraind in verschillende methoden en handelingen. Denk aan een cursus dysfagie/slikproblematieken, cursus wet zorg en dwang, bedrijfshulpverlening en de training SAMEN houvast (omgaan met agressie). Ook volg je leergangen over doelgroepen en is er ruimte om aan intervisies deel te nemen.
Iedereen bij Siza wordt daarnaast getraind in het voeren van de dialoog. En er is ruimte om deel te nemen aan scholing gericht op behoud of het versterken van je eigen vitaliteit.
Wanneer collega's zich breder willen ontwikkelen - in of buiten de functie - zijn daar mogelijkheden voor. Wensen/ideeën worden met leidinggevenden gedeeld om vervolgens te onderzoeken wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een vervolgopleiding om een MBO 4 diploma te behalen.