Bij Siza kijken en luisteren we goed naar onze cliënten. Zo leren we ze door en door kennen. Kijk hieronder wie er allemaal bij ons wonen en werken. Wil jij het verschil maken? Kom dan kennismaken op een van onze evenementen.
Mensen met een ernstige meervoudige beperking (EMB) hebben hun hele leven zorg en ondersteuning nodig. Voor hen is de wereld vaak lastig te begrijpen. Dat maakt het gedrag vaak ook onvoorspelbaar. De ontwikkelingsleeftijd van mensen met EMB ligt rond de 24 maanden. Bij deze groep is het belangrijk om aan te sluiten op de mogelijkheden die er zijn.
Kinderen en jongeren met een beperking hebben een andere start in het leven. Wonen, logeren, naar school gaan: het gaat vaak niet vanzelf. Ze hebben vaak extra begeleiding en ondersteuning nodig. En dat geldt ook voor hun ouders, broertjes en zusjes. Jij kijkt, samen met de omgeving van het kind of de jongere, naar welke ondersteuning, behandeling en therapie het beste past.
Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of een autisme spectrum stoornis (ASS) ervaren zelf niet altijd dat ze een beperking hebben. Soms wonen ze zelfstandig. De manier waarop ze waarnemen en denken, zorgt voor specifiek gedrag. Bijvoorbeeld impulsief of rigide. Daarom hebben mensen met een LVB of ASS behoefte aan verduidelijking van hun wereld.
Mensen met een (ernstige) lichamelijke beperkingen leven hun leven, net als jij, graag zo normaal mogelijk. Met begeleiding en (intensieve verpleegkundige) zorg. En als het even kan met behulp van slimme technologie. De aard van de hulpvraag is zeer divers en hangt af van de ziekte of aandoening.
Mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking zijn individuen, net als jij, met een eigen persoonlijkheid en een levensverhaal. Zij ervaren zowel uitdagingen op cognitief, psychosociaal als op lichamelijk gebied. Communicatie gaat vaak op een eigen manier, bijvoorbeeld via geluiden, gebaren of korte zinnen. Hun ontwikkelingsleeftijd ligt tussen de twee en zes jaar, waarbij het emotionele niveau vaak nog lager ligt.
Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben een leven vóór en een leven ná. Een ernstige gebeurtenis heeft hersenletsel veroorzaakt, met blijvende gevolgen. Voor henzelf en hun omgeving. Fysiek en mentaal zijn ze niet meer wie ze waren, en hun gedrag en emoties zijn veranderd. Aanvaarden wat niet meer is en daarmee om leren gaan. Ontwikkelen wat nog kan om zo weer de balans te vinden.
Individuen, gezinnen en jongeren in het sociaal domein hebben vragen op verschillende vlakken en in allerlei situaties. Thuis, op school of elders in de maatschappij. Vaak gaat het om situaties die langdurig spelen en waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Bijvoorbeeld wijkteams, huisartsen of jeugdzorg. De variatie in situaties is groot en vraagt flexibiliteit. Werken in het sociaal domein draait om samenwerken.
De collega’s in de zorg hebben voor het goed uit kunnen voeren van hun werk verschillende wensen en behoeften. Zo is het belangrijk dat leveranciers op tijd betaald krijgen. Dat collega’s intern opleidingen en workshops kunnen volgen. En dat er actief naar nieuwe collega’s wordt gezocht. Hiervoor zijn teams in verschillende vakgebieden actief. Het goed ondersteunen van de zorg vraagt luisteren naar wat echt nodig is en dit samen organiseren.